Borok az ünnepekre

Az ünnepi szezon a legtöbb nagyáruházban remek bor akciókkal is jár, és ezek némelyikére érdemes is rámozdulni, annak ellenére hogy teljesen ismeretlen tételekről van szó, és az ilyen helyeken olcsón kapható bornak alapvetően riasztó híre van. Néhány ilyen főnyereményt szedtem össze, kiegészítve egy hipertől független ajánlattal. Akinek még van ideje egyik éjjel befutni egy Tescoba vagy zárás előtt egy Lidlbe / Aldiba, annak ajánlom őket.

Mivel télen főleg vörösboros vagyok, ezért kezdjük a vörösökkel. A Tesco kínálatából legjobb ár/érték arányú vétel a gaultmillau.hu által is megemlegetett Cotes Catalanes Carignan, most épp karácsonyi akcióban 1000 forint alatt (kb 800 forint rémlik) vesztegetik. Finom, könnyű gyümölcsös, de ugyanakkor kerek egészet alkotó bor, kis mediterrán tüzesség. Remekül kiegészítette a grillezett tarját. Ezen az áron konkrét jackpot.

Hasonló áron nagyon érdemes megkóstolni az Aldiban a Los Royales Reservát. Ez egy 2007-es tempranillo Carinena-ból (ez az a borvidék egyébként amiről a Carignan szőlő a nevét kapta), tölgyfahordóban érlelve. Egy ideje lelkes fogyasztója vagyok az Aldi és a Lidl jobb borainak de ez még azok közül is magasan kiemelkedik, ha magyar méltó versenytársat kéne mondanom akkor talán egy Heimann Boromissza vagy más hasonló közel 2000 forintos tétel merülhetne fel. Korrektül hozza a tempranillo karamellás, telt, ugyanakkor kőszáraz, számomra jellemzően spanyol ízvilágát, és közben nagyon jól csúszik, itatja magát. Fogyasztás előtt dekantáljuk félórát-órát, és figyeljünk nagyon a hőmérsékletre: kb 14-16 fokon a legjobb, túl hidegen dominál a hordó, túl melegen édesbe csavarodik.

P1050190

 

Ha már tempranillo, térjünk vissza a Tescoba egy komolyabb tétel erejéig: Vina Mara Gran Reserva Rioja 2004, kb 3000 forint. Akár csak az elsőnek említett Carignan, ez is “Tesco finest” (ami egyébként egy nagyon jó összeállítás), igazi hordós érlelésű tempranillo, az utóbbi 10 év legjobb évjáratából. Az előzőnél egy nagyságrenddel komolyabb, összetettebb bor, nagyobb élmény. És van még benne tartalék, én elraktam pár palackkal későbbre is. Dekantálás nélkül ezt sem ajánlom.

Az imént említettem a Lidl-t is, onnan most egyet tudok ajánlani: Vinya Carles Priorat Crianza 2008, kb 1300 forintért. Ezt már csak azért sem lehetett otthagyni a polcon, mert Priorat vörösbort ennek a kétszereséért is olcsónak éreznék. A kóstoláskor sem csalódtam, simán megéri az árát, érdekes, zárt, ásványos bor, simán veszek még pár palackkal ha legközelebb arra járok. Vacsorához és beszélgetésekhez is beválik.

Fehérborból is van pár kiváló vétel. Ha van egy kis keretünk áldozni erre a mulatságra, akkor mindenképp rendeljük meg a Villa Tolnay és a Sabar pincészet közös karácsonyi csomagját 15000 forintért (1-es karácsonyi csomag a webshopban). Ez sajnos nem nagyáruházi tétel, de a szállításban nagyon rugalmasak és készségesek. Ebben 6 évjárat (2006-2011) Villa Tolnay Rajnai Rizlingből találunk 1-1 palackot, illetve 6 palack másfél literes 2010-es Sabar Olaszrizlinget. A Tolnay pince Csobánci Rajnai Rizlingjéből a 2007-es évjáratot már korábban is megszavaztam az általam idén kóstolt legjobb fehérbornak, nagyon komoly, testes, petrolos rajnai, nálunk ez lesz az egyik bor a karácsonyi halhoz. A 2006-ost kóstoltuk még, kevésbé klasszis de szép szintén, az árát bőven megéri, akárcsak a Sabar olaszrizlingje. Így csomagban meg különösen jó vétel, főleg hogy némely Tolnay tételek egyébként már nem kaphatóak.

Visszakanyarodva a nagyáruházakhoz, fehérborért az Aldiba érdemes menni. A legjobb a San Zenone Bianco Delle Venezie, ez egy 2011-es bor négy féle szőlőből (trebbiano, chardonnay, olaszrizling, szürkebarát), nagyon finom, selymes, jól csúszós, beszélgetős, 900 forintért vétek otthagyni. Ugyanettől a cégtől tudom ajánlani a Q4 Quattro Bianci Siciliát is 800 forintos áron, másik négy fajta keveréke (chardonnay, grecanico, inzolia, catarratto), karcosabb, vulkanikusabb, savasabb mint a velencei, de néhány esetben akár érdekesebb lehet.

A Tescotól jó vétel a Tesco Finest Vermentino, szintén szicíliai, szintén vulkanikus, savas, karakteres fehérbor, kb 1000 forintos áron. Olyasmi mint egy könnyebb szürkebarát, jó vétel, kár kihagyni. A komolyabb területeken is jelen van a Tesco Finest sorozat, kóstoltuk a Chablis és Sancerre tételüket is (kb 3000 illetve 4000 forint körüli árakon), mindkettő kellemes volt. A Tesco Sancerre volt pl a tavalyi karácsonyi borunk, de egy jó halhoz nyugodt szívvel tudom ajánlani a Chablis-ukat is.

 

 

Comments