Pogácsaverseny és borkóstolás Badacsonyban

Nyolc badacsonyi borász két hatalmas borospohárba házasít nyolc különböző fehérbort, a szokatlan esemény egy egész napos badacsonyi borkóstoló pincetúra kezdete, amelyben a VSOP és a Badacsonyi Kör képviselői a borvidék borait szeretnék népszerűsíteni. Nyolc neves pince, két borszervezet fogott össze ennek érdekében.

SAMSUNG CSC

A VSOP és a Badacsonyi Kör borászai egész napos pincetúrán népszerűsítették a környék borait. Saját bevallása szerint a Badacsonyi kör egyfajta borműhely, legfontosabb célja, hogy Badacsony megtalálhassa helyét a magyar és nemzetközi borvidékek között. Tagjai Istvándy Gergely, Kardos Gábor, Laposa Bence, Szeremley László, Váli Péter. A VSOP összefogásának alapja alapja a közös szakmai megközelítés és filozófia. Egyedi, a termőhelyet hűen kifejező borokat igyekszenek készíteni. Tagjai Villa Tolnay, Sabar Borház, Orbán Pince és Pálffy Pince.

A cuvée reggel még nem aratott osztatlan sikert a borkóstoló résztvevői között, este már annál inkább, de ne szaladjunk ennyire előre. A VSOP bortúrája az Orbán-picével kezdődik, itt Orbán Gergely mutatja be szokásosnak egyáltalán nem mondható borait. Saját bevallása szerint is kézműves borokat készít, a kisujjában vannak a technikai fogások, amelyeket előszeretettel kísérletezik. 2009-ben kezdte a borászkodást, azóta 12 különféle bort palackozott, a palackozás sorrendjét az üvekegen is látni, mindegyik kapott egy-egy sorszámot. Orbán Gergely nem hivatalos pogácsaversenyt is hirdetett, hiszen mi mással kínálnák a társaságot a pincékben a borok mellett. Nem áruljuk el a végeredményt, de mindegyik pogácsa nagyon finom volt.

SAMSUNG CSC

Teljesen máshonnan indult Pálffy Gyula, a Pálffy Pince tulajdonosa. Ősi családi birtok volt az övék, ő maga 1998-ban vette át a borászatot. Nem tanulta a szakmát, ahogy fogalmazott, a vérében van. Az egyik borának nevét is a helyi hagyományok ihlették: a Törökugratóval nem a Török nevű embereket ugratják – kezdte Pálffy Gyula a történetet. A hegyen van egy kanyonszerű árok, ahonnan a mostani olvadásban folyóként ömlött a víz. A monda szerint a török megszállás idején egy juhász vezetett oda egy arra portyázó török csapatot, akik aztán a vízben lelték halálukat. A hely földrajzi neve persze nem ez, még nagyapja mesélt erről és a családi pince is arra esik. A Törökugrató rozé nem is egy könnyű bor.

SAMSUNG CSC

A Sabar Pincében sétával kezdtük a kóstolót, Nagy László borász egy magasba tartott borral vezette a csapatot, mesélt a borokról. Ádám Gábor 2010-ben palackozta első borát, egy olaszrizlinget. Saját bevallása szerint ezt egy forró nyári estén kell inni a teraszon beszélgetve – a forró nyári este még nem érkezett meg, a beszélgetős borozós részt kipróbáltuk később, mert még karácsonykor vettünk hat palackkal ebből az évjáratból.

SAMSUNG CSC

A pincét kisebb csoportokban látogattuk meg, mert viszonylag kicsi, ráadásul nemrég palackoztak és az is elvesz a helyből. És amúgy is húsz fős kóstolókra vannak berendezkedve, nem számítottak ekkora érdeklődésre. A Sabar pincénél csodás házirétes töltötte ki a borok közötti rést, itt kvázi el is dőlt a pogácsaverseny, több szájból elhangzott a legjobb pogácsa a rétes mondat. Bár Obrán Gergely próbált szépíteni azzal, hogy csak feles szorzóval számít a rétes, a végén azért ő maga kiáltott fel, hogy maradt még kettő, szaladjon, aki kéri. Szaladtak.

A Villa Tolnayval zárult a pincetúra, ez a pince Tolnay Kláriról kapta a nevét, akinek a birtoka volt egykor. A cselédházat már felújították, a főházhoz most állnak hozzá. A pince elképesztően szép, hatalmas ovális hordókkal van tele. Nagy László borász itt elárulta hitvallását, nem akar egy húsz éve elkezdődött folyamatot egy négyszáz éves borkultúrával összehasonlítani, de a mostani badacsonyi összefogás lényege, hogy tanuljanak egymástól és jó irányba induljanak a folyamatok a magyar borászatban és borkultúrában.

SAMSUNG CSC

A borvacsorán sok érdekes emberrel ismerkedtünk meg, voltak amatőr borászok és egyszerű borszeretők, mint mi. A nyolc pince borásza rendkívül közvetlen volt, szívesen beszéltek boraikról, lelkesen kóstoltatták kedvenceiket.

A nap tanulsága is az esti borvacsorán derül ki, amikor megismétlik a reggeli kísérletet és megint összeöntenek nyolc bort. A nyolcas házasítás sokkal jobban működik, mint külön-külön a négyesek, vagyis össze kell fogni ahhoz, hogy értéket alkossunk – állapították meg a borászok és a kóstoló résztvevői egymástól függetlenül is.

Hogy mi a történet vége? Szeretnénk tíz év múlva mi vendégül látni a saját pincénkben egy ilyen társaságot.

Comments