Badacsonyi rizlingek kóstolója

Baráti kóstoló körünkben ezúttal a Badacsonyi rizlingek kerültek terítékre (némiképp a múltkori VSOP-s látogatás apropóján is). Nyolc bort vettünk sorra, összességében elégedettek voltunk a merítéssel, bár voltak megosztó tételek. Házilag füstölt halat és sajtokat ettünk a borok mellé, kellemes este volt. A borok:

20130413_002347

Sabar Rajnai Rizling 2011: friss, gyümölcsös, illatában zöldalma és körte. Világos, picit édesen indít aztán kellemes citrusos utóíze van. Közepes sav, kellemes egyensúly. Nagy eltérések a véleményekben nem voltak, 10-13 pont közé adta mindenki, átlagban 12 pont.

Pálffy Olaszrizling válogatás 2011: a VSOP látogatás alatt döntöttünk úgy hogy mindenképp bekerüljön a kóstolónkba is, annyira megtetszett. Hordós olaszrizling Köveskál mellől, szép fajtajelleges, finoman érlelt. Illatában grapefruit, szőlő, citrusok. A kortyban is könnyed gyömölcsösség, kicsit vajas, krémes bársonyosság érződik, hosszú kellemes utóíze van. Ketten 11 pontot adtak, a többieknél 13-14, átlagban 13 pont.

Villa Tolnay Olaszrizling 2009: sokban hasonlít az előző tételre, hordós fajtajelleges olaszrizling, picit érettebb kiadásban. Telt, fajsúlyosabb savak támasztják alá a gyümölcsöket, amit szépen emel ki a hordó által adott vajasság, fásság. Kellemesen komplex, hosszan tartó korty. Mindenkinél elérte a 13-at, átlagban 14 pont.

Laposa Rizling2 2008: olaszrizling és rajnai rizling, Istenmeredekje dűlő, még a Laposa szétválás előttről. Fűszeres illat, az elején édeskésebb, vaníliásabb íz. Közepes sav, viszonylag rövidebb lecsengés az előzőhöz képest. Erősen ásványos, kicsit sós. Jól passzolt hozzá a füstölt hal. Egyetértésben adtunk 11-13 közötti pontszámokat, átlagban 12 pont.

Bakó Ambrus Olaszrizling a Rózától 2011: számomra az est egyik nagy várakozása volt, és egyben az egyetlen komolyabb csalódása is. Kicsit zabolátlannak tűnt, mintha túl fiatal, kiforratlan lenne a bor. Többféle gyümölcs és savas ízek is megjelennek benne, de nekem valahogy nem állt össze harmonikus egésszé. Pedig határozottan van benne fantázia, talán egy-két év érés elsimítaná az éleit, megnézzük majd jövőre. A pontszámok erősen szóródtak, 5 és 9 között, volt aki eléggé reménytelennek érezte. Átlagban gyenge 8 pont, ez váratlanul alacsony úgyhogy újra kell kóstolni.

Villa Sandahl Give Me Five 2011: az utolsó olaszrizling a sorban. Zártabb illat, de levegőn szépen kinyílik. Közepes test, friss és üde, nyárias hangulat. Ízében érdekes gyümölcsöket például egrest is éreztünk. Nagyon szép egyensúlya van, ugyanakkor izgalmas bor, ami elég jól mutatja meg a friss olaszrizling lehetőségeit. Ketten csak 10 pontot adtak, sajnos már nem emlékszem mivel indokolták, a többieknél 14-15 egybehangzóan. Én megadtam neki a 16-ot is, Licánál 15, átlagban végül 14 pont.

Villa Tolnay Rajnai Rizling 2007: többször is említettem már itt a blogon is, nagy személyes kedvencem. Hordós rajnai, ráadásul már alaposan érett is. Erőteljes, petrolos, komoly testű bor, nagy komplexitással. Egészen sokféle ízt lehet benne felfedezni, pl alma, körte, fűszerek, aszalt barack, mazsola. Ugyanakkor nagyon száraz is, és ásványos jegyek is vannak benne. A leghosszabb utóíze ennek volt, nagyon szép történet van benne. Mint kiderült az este során a leginkább megosztó tétel is, ezen kicsit meglepődtem, de voltak akik túlzásnak érezték ezt az erőteljességet. A pontszámok így 13-tól 17-ig ingadoztak ahol a 17 tőlem és Licától jött. Átlagban így is 15 pont lett, az este legmagasabb eredménye.

Villa Sandahl Magic Rain 2011: a Villa Sandahl rajnaija teljesen a spektrum másik vége a 2007-es Tolnayhoz képest. Nagyon friss, üde, kicsit szénsavas bor, nagy lendülettel, sok gyümölccsel és kicsi bodzával. Szépen kivitelezett bor, nagyon jól esik inni. Pontban 12-15 között, átlagban majdnem 14 pont.

Villa Tolnay Rajnai Rizling 2010: egy frissebb verziót ittunk zárásként a Tolnay rajnaiból, ez kevésbé erőteljes (talán mert még ennyivel fiatalabb) de hasonló erényekkel bír. Illatban alma és jázmin, kicsi petrolosság. Ízben is feszesebb savak, zöld gyümölcsök, alma és citrusok. Közepes lecsengés, szép egyensúly. Kevésbé ásványos. Sajnos a csapat itt már nem pontozott, én a magam részéről azt mondom 16 pont de ugye nálam a 2007-es 17 volt.

Levezetésképpen még kivégeztünk egy korábban megkezdett Eszterbauer Rozét is, kellemes záró akkord volt.