Koczor Pince, Balatonfüred

Egy ideje már gondoltam rá, hogy indítsak egy sorozatot, ami pincészeteket mutatna be. A minap Balatonfüreden jártunk és meglátogattuk a Koczor Pincét is, adódott hát hogy írjak is róla. Talán úgy öt-hat éve figyeltem fel a Koczor Pince boraira, apám mutatta valamelyik Borhét során. Akkoriban még lent a reformkori főutcánál is volt egy kis üzletük, rögtön vittem is haza pár palackkal és ez utána szokássá vált. Az üzlet azóta megszűnt, mert úgy döntöttek inkább a pincészetnél történő vendéglátásra helyezik a hangsúlyt, ezért azóta többet kell gyalogolnom ha Koczor bort szeretnék kóstolni. Mégis minden évben megteszem amikor Füreden járok.

A Koczor Pincészet nagy hagyományokkal rendelkezik, a család már kétszáz éve szőlőt művel a környéken. Kezdeti birtokuk Pécsely és Vászoly közelében fekszik, itt volt az első pincéjük is, de az utóbbi időben már kinőtték, ezért Balatonfüreden építettek új pincét és hozzá vendéglátó létesítményeket, egy elég szép kilátással rendelkező részen. Érdemes felmenni, nem csak a borokat lehet megkóstolni és beszerezni, de jót is lehet enni, akár a kellemes panorámás teraszon, akár a fedett étteremben. Vendégfogadóként is működnek, nemrég készült el egy külön épület még egy sor szobával.

20130607_135138

A pincészetet az utóbbi években apa és lánya, Koczor Kálmán és Dóra vezetik. Szőlőterületük 25 hektár, ebből 50-60 ezer palack bor is készülhet évente, viszont mégsem találkozni a boraikkal áruházakban, sőt borszaküzletekben is csak elvétve. Ennek oka Dóra elmondása szerint, hogy a nagyja elfogy helyben, ezért annyira nem is keresik a lehetőséget a szélesebb körű forgalmazásra.

20130607_133343

A környékre jellemzően Koczorék is az olaszrizlingre fektetik a legnagyobb hangsúlyt, de ezen kívül több más fehér fajtát is termelnek, furmintot, chardonnayt, vagy akár a Magyarországon ritkaságnak számító semillont. Vörös szőlőik is vannak, ezekből egy rosé és egy vörös cuvée készül. A borok közül most ezeket kóstoltuk:

Balatonfüredi Olaszrizling 2011: egy ideje már nagy kedvencem ez a bor, a 2011-es évjárat pedig szerintem különösen jól sikerült. Nagyon szép, karakteres olaszrizling, mandulás és olajos, feszes savakkal és jellegzetes illattal. Már tavaly mikor először kóstoltuk megtetszett, idénre is tartja a formáját, szerintem pár évig szépen érlelhető lesz – meg is próbálok egy-két palackot megőrizni addig hogy ez kiderüljön. Mindketten 14 pontot adtunk rá.

Vászolyi Chardonnay 2011: kellemes, könnyed chardonnay. Friss, élénk, enyhén citrusos, gyümölcsös de nem tolakodó. 11 pont.

Pécselyi Furmint 2011: illata jellegzetes furmint, a színe viszont nem annyira sötét, nagyon szép aranyszín. Az általam többnyire kóstolt furmintok mind érettebbek szoktak lenni ezért nem tudom hogy emiatt-e, de tény hogy ez egy kevésbé testes darab (disclaimer: bizonytalan a furminthoz való viszonyom, erről írtam itt külön). Ízben érdekes gyümölcsök: alma, sárgabarack, helyenként körtét is érezni véltem. Emellett savai még frissek, időnként kis citrusos jegyeket kölcsönöznek, és némi ásványosság is megjelent. Érdekes és nagyon finom bor, nem tudtuk eldönteni, hogy finomabb-e mint az olaszrizling, így ez is 14 pont.

Vászolyi Sauvignon Blanc 2010: kicsivel érettebb, visszafogottabb bor. Enyhe ásványosság, picit savanykás lecsengés. Némi sárgabarackot ebben is érezni véltünk. Mindkettőnknél 11 pont.

Pécselyi Semillon 2011: friss, lendületes, nagyon karakteres fehér. Erőteljesen száraz, ásványos, határozott savai vannak, pici kesernyésség támasztja alá. Nagyon finom, engem teljesen meglepett. Végül mindketten 13 pontot adtunk rá.

Pécselyi Ottonel Muskotály 2011: amilyennek egy száraz muskotálynak lennie kell, illatos, kicsit édeskés, fűszeres. Könnyed, nyári bor, de nem igazán a mi műfajunk ezért csak 8 (Lica) illetve 9 (én) pontra értékeltük.

Vörös 2011: kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon fajtákból készült cuvée. Nagyon jól csúszik, kellemes, selymes. Többféle bogyós gyümölcsöt is kiéreztünk, és nem volt nagyon tanninos ami nyáron külön a javára válik. Vittünk ebből is későbbre, elsőre olyan 12-13 pontosnak tűnt.

(Az első képet a pincészet oldaláról illesztettem be)

Comments