Francia borok a Lidlben

A Lidl számomra rendkívül szimpatikus újítása, hogy jelentős választékban árulnak jóárasított francia borokat. Főleg Bordeaux és környéke a merítés forrása, de akad itt Chateauneuf-du-Pape és Gigondas, sőt elzászi fehérek is. Az árszint egy-két drágább kivételtől eltekintve 800 és 2000 forint között mozog, tehát bárki megveheti bármelyiket ha szeretne egy francia bort a vacsorához, nagyjából a minőségibb de nem nagyon drága magyar borokkal versenyképes áron (amelyek közül egyébként mostanában szintén többfélét forgalmaznak a Lidlben, például Eszterbauer, Günzer borokat, vagy a Légli Géza féle Kislaki Birtokvöröset, ami egyik kedvencem lett). Az akció indulása óta megkóstoltunk párat, és találtunk köztük nagyon jót is. A jegyzetek egy hónaposak, azóta nem nagyon jártunk Lidlben tehát nem tudom megmondani hogy kaphatóak-e még ezek, de az összkép azt mutatja hogy érdemes bátran próbát tenni egy-egy ismeretlen palackkal is.

Chateau Vircoulon Bordeaux Supérieur 2011: Tipikus Bordeaux-i vörös. Közepesen nehéz test, erőteljes tanninok, erdei gyümölcsök. Kellemes megivós 10 pont.

Chateau La Croix Picard Cotes de Bourg Bordeaux 2011: Ez egy jóval erőteljesebb darab, testes, tartalmas, határozott tanninokkal. Kis finom gyümölcsösség is van benne, az egész bor harmonikus, nagyon jó arányokkal, megadtuk rá a 13 pontot is.

Vieilles Vignes Cotes du Rhone 2012: Abszolút felismerhető Dél-Rhone. Könnyű, de azért van beltartalma, nagyon jól csúszik de van benne egy kis izgalom. Meggyes, erdei gyümölcsös aromák, némi fűszeresség és sok tűz. Elsőre ez is 13 pontot kapott, egy palackot pedig elraktam hogy megnézzem mit tud jövőre.

Chateau Pied d’Argent Bordeaux 2011: Valószínűleg hibás palackot fogtunk ki, inkább hagyjuk.

Chateau Haut-Plaisance Montagne Saint-Émilion 2011: Erősen hordós, pörkölt jegyekkel. Nagy test, sok fa, fűszerek. Hús mellé jól megy. Szép, de nem annyira izgalmas, 11 pont.

Chateau Pilet Les Hauts de Massonne Bordeaux 2011: Gyümölcsös, meggyes, korrekt arányokkal és jó sok tanninnal amik még integrálódhatnak, szóval egy pár év múlva még jobb bor lehet belőle. A komplexitása miatt megszavaztuk a 12 pontot.

J. P. Mueller Riesling Vin d’Alsace 2012: Friss, ropogós, de nem túl komplex. Enyhén szénsavas, kicsit savanykás, csúszik de semmi komoly. Egy nap szellőzés után egy fokkal jobb, de 8 pontnál így sem kap többet.

Chateau Marin Bordeaux 2011: Ismét egy iskolapéldája a Bordeaux-i vöröseknek. Viszonylag testes, kicsit fűszeres. Kerek korty, sima tanninokkal, kicsi gyümölcsösséggel. Kiváló ivóbor, 12 pont.

Chateau Fleur De Lisse Saint-Émilion 2011: Dohány és gyümölcsös illat. Nagy test, erőteljes, tanninos és fűszeres. Áfonyás és meggyes aromák, hosszú száraz lecsengés. Sajnos laposodik, a második pohárnál már nem annyira izgalmas. Így is 12 pont.

Cellier Des Princes Cuvée Réservée Chateauneuf-du-Pape 2011: A sorozat egyik legdrágább darabja. Korrekt, jellegzetes Rhone-vidéki bor. Zártabb illat, erdőre emlékeztet. Meggyes, bogyós gyümölcsös, tüzes ugyanakkor bársonyos. Közepes test, nagyon jó egyensúly, barátságos savak és tanninok. Elég fiatal, pár évet még érhetne. 13 pont.