Furmintok kezdőknek

Korábban írtam már, hogy újra felfedezném a furmintot mert bizonytalan a hozzá való viszonyom. Ezt a gondolatot idővel tett is követte, egy pár belépő szintű furmintot kóstoltam meg alaposabban. Az eredmény egyértelműen pozitív lett, az alapozás sikeres, hamarosan jöhetnek a komolyabb furmintok is a poharamba. Íme a konkrétumok:

Kreinbacher St. Ilona Furmint 2010: kifutó brand utolsó tétele, az újabbak már simán Kreinbacher név alatt kerülnek forgalomba. Talán ennek köszönhetően remek akciós áron kapható az Aldiban (egy ezres mindössze). Almás-barackos illat, ízben a lime és a savak dominálnak, de akad egy kicsi körte is. Enyhén ásványos, erősen savas, de korrekt, jó egyensúlyú bor. Amióta van az Aldiban, rendszeresen hatosával hozzuk haza, a mindennapok tökéletes fehérbora. 11 pontra szavaztuk mi is, akárcsak octopus a Művelt Alkoholistán.

Pálffy Furmint 2011: enyhén petrolos, erőteljes illat. Közepes test, aranysárga szín. A kortynak is van egy pici rajnai rizlinges jellege, kombinálva sok barackkal. Az utóízről almáspite ugrik be. Izgalmas bor, rendben lévő savakkal, ásványossággal, harmóniával. Valószínűleg mostanában ért a csúcsra, szépen kiteljesedett. Akár a 14 pontot sem sajnálnám tőle. A bortársaságnál 2390 forint, ezzel a legdrágább a sorból.

20131022_095407

Royal Tokaji Furmint 2011: friss, zöldalmás illat. Az ízét is a frissesség és a zöldalma határozza meg, kevés barackkal és jó ropogós savakkal kiegészülve. Eléggé minerális, hosszú kesernyés lecsengéssel, picit fűt is az alkohol. Szívesen venném máskor is, csak 1690 forint a bortársaságnál, 12 pont.

Koczor Pécselyi Furmint 2011: illata zárt, kis levegőzés után is kevéssé mutatja meg magát, leginkább aszalt sárgabarackra utal. Kicsit sötétedő aranyszín, kóstolva körte, barack és alma dominál, szinte semmi citrus de valamitől mégis savanykás, néha picit túlzottan is. Közepes lecsengés, összességében pedig sokkal kevesebb frissesség és lendület, mint a nyár elején a pincénél. Vagy nem tesz neki jót az idő, vagy csak ez a palack hibásodott meg, kiderül majd mert van még kettő belőle. Így most csak 11 pont. Beszerzése ennek a legmacerásabb, csak a pincénél kapható Füreden, ha jól emlékszem 1600 forintért.

Sauska Tokaj Furmint 2012: egészen lehengerlő frissesség, illatban és kortyban is.  Üde, virágos illat, szinte sauvignon blanc. Ízben a citrusok vannak többségben, lime, grapefruit, de akad egy kis alma-körte beütés is. Nagyon feszes savak, enyhe mineralitás, kirobbanóan üdítő az egész korty egyben. Kellemes, hosszú lecsengés. Kiérdemelte a 14 pontot, és még kétezer forint alatt marad (bortársaság, 1850).

Comments