Közösségi borfejtés Szekszárdon

Az ősszel indult egy jópofa kezdeményezés Közösségi Bor néven. Az alapötlet az, hogy minimális összegeket dobjunk össze, és csináljunk közösen bort, borászok segítségével. A projektet a csoport facebook oldalán lehet követni. Az elejétől szimpatizáltam az ötlettel, amúgy is szerettem volna jobban belelátni a borkészítés folyamatába, így természtes hogy csatlakoztunk, sőt Andris öcsémet is rádumáltam. Viszont sajnos a közös programokra nemnagyon jutottam el időbeosztási okok miatt, így kimaradtam a szüretből, a hordóválasztásból és az első tartályminták kóstolásából is. De végül december közepén eljutottunk egy programra, a közösségi kékfrankos hordóba fejtésére Szekszárdra. Csúnya, ködös, hideg időben értünk le Janó (Németh János) pincészetéhez, a szemben lévő hegy teteje például nem is látszott:

20131214_135816

Íme a közösségi hordónk, amiből első lépésként ki kellett önteni a vizet (az új hordót egy napig vízzel feltöltve kell áztatni):

20131214_145307

Ezután lementünk Janóval a pincébe, egy-két hordómintát kóstoltunk és közben megkerestük a hordónk leendő helyét. Aztán végre megláttam közelről a közösségi kékfrankosunkat, egy fehér kádban (nem ebben erjedt, a seprőről Janó egyszer már átfejtette):

20131214_155153

A bort rögtön meg is kóstoltuk, és annak ellenére hogy érezhetően félkész, egészen jó tulajdonságokat mutatott. Sok gyümölcs, számottevő beltartalom van már benne, a savaknak és a tanninnak kell még idő hogy helyrekerüljenek – de lesz is rá vagy 14-16 hónapjuk a hordóban. A fejtést manuális módszerrel csináltuk: vödrökkel mertük ki a kádból a bort, levittük a pincébe és beleöntöttük a hordó tetejére rakott nagy fémtölcsérbe:

20131214_154826

A 225 literes hordót jópár fordulóval töltöttük meg, de nagyon jó hangulatban ment a munka. Végül a kádban maradt olyan 25 liter bor, ebből Ádámék elvittek a Lumenbe kóstolónak pár litert, a maradék pedig ottmaradt, Janó saját kékfrankosával együtt kerül hordóba – a későbbi fejtési veszteségeket pedig onnan tudjuk majd kipótolni. Egy picit én is elhoztam, megmutatni Licának és a családnak. Utolsó lépésként pedig ledugóztuk és krétával feliratoztunk a hordót, ahogy a pincékben szokás:

20131214_163423

Remek program volt, jó a társaság és jó dolog borral foglalkozni, úgyhogy kíváncsian várom a következő alkalmat.

Comments