Mit ittunk az ünnepek alatt

Véget ért a karácsonyi-újévi ünnepi szezon, lássuk mik kerültek a pohárba idén. Elég vegyes lista lett, magyar, francia, spanyol, bolgár, olasz is van benne, izgalmas csúcspontokkal és egy pár közepesebb darabbal. Időrendi sorrendben írtam őket, a karácsonyi vacsoránktól kezdve szilveszteren át apám névnapjáig. Nem igazán vagyunk pezsgőrajongók, tehát pezsgő nincs a posztban. Még szilveszterkor is bort ittunk, a képen látható kettőt:

20140101_164648

Laposa Kéknyelű 2011: Még 2012 őszén vettem meg, utolsó palack volt, de nem akartam túl fiatalon kibontani. A karácsonyi garnélához nyitottuk fel, és abszolút úgy érzem hogy meghálálta a plusz egy év érlelést. Összetett, aromás, de könnyed illat, virágokkal, csemegeszőlővel és aszalt gyümölcsökkel. A kortyban határozott savak, citrusok. Sokféle apró íz mutatkozik, végig izgalmas. Közepesnél hosszabb lecsengés, enyhe de jellegzetes ásványossággal a végén. 16 pont, élmény.

Union Des Producteurs De Saint-Emilion Saint-Émilion Grand Cru 2008: Több mint nyolvan éves, kb 170 termelőt törmörítő szövetkezet bora (néhány számadat, ipari méreteik vannak). Teljesen hibátlanul hozza azt a stílust, ami számomra a Saint-Emilioni borokra jellemző. Elég erőteljes, testes, érezhetően hordós. Magas tannintartalma és közepes alkoholja szépen beépült. Szép, harmonikus bor, jól esik inni. 14 pont nálam.

Domaine Bessa Valley Enira 2009: Bulgáriából, Trákiából származik, a környéken már 2500 éve termesztettek szőlőt. Maga a pincészet a több Bordeaux-i Chateau tulajdonos Stephan von Neipperg vállalkozása, így nem meglepő módon francia fajtákkal (a 140 ha terület több mint fele merlot, a maradék syrah, cabernet sauvignon és petit verdot) és francia tölgyfahordós érleléssel dolgoznak. Abszolút jellegzetes cabernet sauvignon, kicsit füstös, bőrös illat, sötét meggy szín. Kerek, de közepesnél nagyobb test, erős savakkal és cseresznyés gyümölcsösséggel. Viszonylag hosszan tart, és kellemes fűszerességet mutat a korty végén. 14 pont.

Németh János Szekszárdi Kadarka 2011: Amikor öcsémmel a Közösségi Bort voltunk lent átfejteni, hoztunk Janó borából is. Ez egy egészen tipikus könnyedebb kadarka, világosabb színnel, gyümölcsös illattal. A korty is vékonyabb testű, gyümölcsös, fűszeres, felismerhető kadarka. Jól csúszik, szépen egyben van, 12 pont.

1388065601

Figula Kék Balaton 2011: A Figula Pincészet csúcs vörösbora. Kiváló egyensúlyban levő, közepes testű, gyümölcsös vörösbor. Kicsit füstös-fűszeres, bársonyos, besimult tanninokkal. Csodálatos harmóniája van és nagyon jó inni. Egyik kedvencem volt 2013-ban, 17 pont.

Bertoldi Brindisi Riserva 2010: A Penny Marketben volt karácsony körül akciós, korrekt közepes testű megivós. Enyhe meggyes gyümölcsösség, semmi extra de nincs vele gond, 9 pont.

Ramon Bilbao Crianza 2007: Illata füstös, dohányos, sötét, aromás. Színe is csaknem fekete. Ízben meggyes gyümölcsösség, oliva, csoki és vanília a hordótól. Tipikus tempranillo, testes, kőszáraz de egyensúlyba kerül az aromássága miatt és nagyon passzol a tölgyhöz. Jól elkészített, tipikus spanyol bor, hosszú utóízzel. 14 pont.

Lidl Montepulciano d’Abruzzo 2012: Ismét egy jobb megivós vörös, közepes testtel, gyümölcsökkel, kis fűszerességgel. 10 pontra tettük.

1388839522

Gere Kopár 2003: Apám hozta fel a pincéjéből a két régóta őrzött palackot. Az elsőnek bontott palack sajnos kicsit már szemcsés, zavaros volt és ez levont az élvezeti értékéből is, de még ezzel együtt is egész jónak találtam. A második palack viszont hibátlan volt, Kopártól megszokott módon nagy testtel, lehengerlő beltartalommal és hosszú lecsengéssel. Szépen összecsiszolódott, remek óbor jelleget mutatott, így végül 15 pontot adtam neki.

Günzer Tamás Villányi Olaszrizling 2013: Reduktív, friss olaszrizling, tippre fajélesztős acéltartályos. Korrekt, de igazán nem hozott lázba, 9 pont.