Mit lehet inni egy ezresből?

Hétköznap estére kevesen vesznek drága bort, és az utóbbi években Magyarországon is elfogadható italokat lehet kapni ezer vagy kevesebb forintért. Új év, új választék, tehát körbejártuk a hipermarketeket felmérni hogy most mik a jó olcsó borok. A Tesco és az Auchan most semmit nem tudott felmutatni ebben az árkategóriában (a Teleki és Ostoros elfogadható de nem izgalmas borain kívül), pedig korábban volt nekik is pár nagyon jó akciójuk. A Penny Marketben most a Takler Kékfrankos az egyetlen igazán jó olcsó bor, de akciósan is minimum 1200 lenne (most nem az, olyan 1400 körül adják), tehát kiesik. Így aztán az Aldi és a Lidl választékából vettünk párat.

20140119_182329

Lidl Montepulciano d’Abruzzo 2012: Olaszos könnyed bor, közepes test, enyhe gyümölcsösség és némi fűszer. Korrektül elkészített, harmonikus, kevés tanninnal. Gasztrobor, étel mellett jobban működik, de azért magában is jól csúszik. 10 pont, 800 forint körül.

Vespral Reserva 2009: Régóta vannak Vespral borok a Lidl-ben, az előző évjárata túl édeskés vaníliás volt ezért nem nagyon szerettük (szemben a nagyon jó 2005-ös Gran Reservával, amit hatosával hordtunk haza). Tempranillo és garnacha, új amerikai hordóban érlelve. Határozott füstös, tölgyes illat. Kóstolva közepesnél nem nagyobb test, a pörkölt hordós jegyek nagyon dominálnak: csoki, karamella, kicsi vanília. A gyümölcsösség fel-fel bukkan, de sajnos nem eléggé, még az utóíze is feketecsokis. Ezzel együtt is kellemes, ráadásul kibontás után több nap alatt sem esik szét. Aki nem riad vissza ettől a jellegtől, annak ajánlom, mi is veszünk még. 9 pont, ha jól emlékszem 800 forint.

Bujdosó Sirály Merlot 2012: Nyitáskor viaszos, krémes illat, ami hamar áfonyás meggyes áradó gyümölcsbe fordul. A korty könnyed, tipikus merlot. Átható gyümölcsösség, a meggy dominál. Korrekt savak, jó egyensúly, a tannin és az alkohol kevés de nem okoz hiányérzetet. A vége kicsit rövid. Kiváló megivós, egy jó magyar bor mindössze egy ezresért (Aldi), egészen a közelmúltig nem nagyon volt ilyen. 10 pont.

Los Royales Reserva 2009: Ennek a 2007-es évjárata volt a standard spanyol megivós borunk tavaly. Erőteljes hordós jellegű bor, vaníliás-gyümölcsös de száraz, szerettük. Sajnos a 2009-esből az első palack kicsit hibás volt (ecetes, illós, de szerencsére nem ihatatlanságig), ezért nem tudtuk igazán megítélni. Ami kilátszott a savanykásság mögött az alapján hasonlít a 2007-esre úgyhogy tuti teszünk egy újabb próbát. Aldi, 700 forint.

Cepa Lebrel Rioja Joven 2012: Tempranillo, ezúttal számottevő hordós érlelés nélkül. Visszafogott illat, meggyes jellegű. Közepes test, egyben van de nincs túl sok domináns aroma benne. Gyümölcsösség kicsit akad, a tannin nem kevés de azért nem is igazán erőteljes. Néha picit fűt. A korty rövid, de jól csúszik, 9 pont. Lidl, 800 forint.

Kreinbacher St Ilona Furmint 2010: Picit kakukktojás, az egyetlen fehérbor a felsorolásban, és nem is újdonság. Amióta megjelent az Aldi választékában, azóta kedvencünk. Ez a másik remek magyar bor az Aldiban, szintén kerek egy ezres.