Sauvignon Blanc kóstoló

Egy éves kihagyás után novemberben feltámasztottuk a kóstoló klubot, és mivel időközben bevásároltunk jópár sauvignon blanc-t, ez lett az első est témája. A többség magyar, de beszereztünk pár jellemzőbb külföldi versenyzőt is, kitekintésnek.

sauvignonblanc

 

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Sauvignon Blanc 2013: Zöldes illat, pici füstösséggel. Kóstolva tipikus sauvingon blanc, bőséges gyümölcsösséggel, zöldpaprikával, lime-al és zöldalmával. Mind egyetértettünk abban, hogy kellemes bor, ami a fajta barátságos oldalát hűen mutatja meg. Ki is hoztunk rá egy 11.5 pontos átlagot.

Légli János-hegy Sauvignon Blanc 2013: Dűlőválogatás a Balaton déli partjáról. Egyharmada 500 literes hordóban volt. Zártabb, lassabban nyílik, illatban nagyon barackos, kis hordófűszerrel. Ízben is a barackot és a hordó fűszerességét érezni, erőteljes savakkal, amik sajnos a végén egészen citrompótlós befejezéshez vezetnek. Kis levegőzés után ez a savanyú érzet azért tompul, harmonikusabb lesz az egész, de ezzel együtt is egyértelműen visszalépésnek éltük meg a pannonhalmihoz képest. Kerek 10 pont.

Sauska Sauvignon Blanc 2011: Tokaji, de nem lehet ráírni mivel nem engedélyezett fajta, tehát Zempléni, és már nem is friss, két évvel idősebb mint az előzőek. A zöld, fajtajelleges, paprikás, vágott füves illat megvan. A korty testesebb, talán hordósabb is, a magas alkohol pedig háttérbe szorítja az aromákat (zöld gyümölcsök, egres és lime egyébként). Jók a savak, de az egész kicsit hamar kiürül, egy enyhe mandulás – ásványos, tokajias kesernye marad a végére. Nem aratott sikert, a magas alkohol és a rövidsége miatt, erős 9 pont csak az eredménye.

Montes Limited Selection Sauvignon Blanc 2013: Egy kitérő a meleg éghajlatra. Nagyon intenzív illat, trópusi vegyes gyümölcs konzerv, maracuja, habanero, jalapeno ugrik be. Ízben is ezek, rengeteg paprika, kicsit chilis aromák. Lehengerlő intenzitás, nehéz pontozni annyira más mint amiket inni szoktunk. Minden korty kicsit más, folyamatosan változik. Ilyen kommentek jönnek: “Nem innám mindennap, de nagyon élvezem hogy iszom” (Lica), “Másfél deci sok belőle”, “Hippibor”, “Gyümölcsbomba”, “Kaméleon”. Az eredménye végül 12 pont, és többek különdíja az érdekessége miatt.

Béla és Bandi Sauvignon Blanc 2013: Füstös, nagyon vegetális, nagyon zöld illat. Ízben is ezek, lehengerlő egres, paprika, vágott fű. Háttérben citrusok. A fajta bizonyos jellemzői maximumra feltekerve, ettől elég harsány. Nagyon hosszú, és erőteljes savai vannak, a túlzás határán, sőt át-átlépve azt. Kerek 10 pontot kapott.

Pascal Jolivet Sancerre Blanc 2013: Visszafogott, zöldes, zöldpaprikás illat. Kerek korty, egyensúlyos, kicsi elegancia is akad. Citrusos, picit savanykás, de korrektül elkészített bor. Gyenge 10 pont, nem volt emlékezetes, ehhez képest drága.

Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2013: Ez pedig egyenesen 7000 forint elpocsékolása volt. Nem tudom milyen palackhiba az ilyen, de élvezhetetlen volt a bor. Büdös: ammónia, macskapisi, füst. Ízben káposzta, termálvíz, brutális savak és minerális jegyek. Amiket adtunk rá, az alapján 7 pont. Maradt belőle, de másnap sőt harmadnap se lett ihatóbb.

Sajnos csalódás volt az egész sor, igazán kiemelkedő bort nem ittunk, érdekeset egyet, jót egyet, meg pár középszerűt és egy rosszat. Sauvignon blanc-ból is elegünk lett egy időre, pedig a fajta valószínűleg többre hivatott.