Szőlőt művelünk – 1. rész: Vettünk egy szőlőt

Ezzel a poszttal (remélhetőleg) egy új sorozat indul, ugyanis vettünk egy szőlőterületet és megpróbálok naplót vezetni arról ahogy megtanuljuk művelni és bort készíteni.

A történet 2015 őszén kezdődött, amikor belebotlottam egy hirdetésbe egy eladó szőlőterületről, présházzal – pincével, mindössze fél órányira tőlünk. El is mentünk megnézni, nagyon tetszett, a gyerekek pedig egyenesen imádták, érett szőlőt lehetett csemegézni a tőkékről, nem győztek csipegetni. Íme néhány akkor készült kép:

A terület nem túl nagy, de nekünk azért több mint elég, 1800 négyzetméter. Az ültetvény kb 30 éves, két részből áll, a présház északnyugati oldalán a bekötőút két oldalán két-két sor, szlanka és bianka fajtákból, a másik oldalon pedig öt sor vegyes, nagyrészt fehér szőlőfajták (cserszegi fűszeres, irsai, zalagyöngye, valamilyen muskotály, meg még amit nem tudunk), némi vörös vegyülve közé. Az előző tulajdonos eléggé mennyiségi termelést folytatott, évi 1400-1600 liter bort készített, de ezzel együtt a bogyók finomak voltak és a növények is szépek. Van rajta egy 20 négyzetméteres épület, boltíves kis terasszal, szuterén feldolgozóval és jó nagy, igazi lépcsős pincével. Ezen kívül van még három lugas is, a terasz előtt egy nagy blauburgerből, a pincehát felett otelló, és a fáskamra oldalában delaware.

Átgondoltuk a dolgot, és viszonylag hamar igent is mondtunk rá, a vételár is kedvező volt, úgyhogy nem húztuk az időt alkudozással. Akkor még nem sejtettük, hogy az adásvétel mennyi ideig is fog tartani. Ami azóta történt, vázlatosan:

  • Egy hónapot vártunk, mert az ügyvédnek volt egy tippje hogy talán egyszerűsödni fog a folyamat, végül ez nem jött be úgyhogy nem vártunk tovább
  • Novemberben aláírtuk az adásvételi szerződést
  • Ezután a helyi önkormányzat két hónapra kifüggesztette ezt, hogy aki akar élhessen elővásárlási jogával (ilyenek amúgy sokan vannak, az állam, a szomszéd, a mindenféle bejegyzett földműves, stb)
  • Majd felküldték az ügyet a minisztériumba, ott kell jóváhagyni az adásvételt, ez laza három hónap alatt meg is történt
  • Végül az önkormányzat, mint helyi földbizottság, szintén jóváhagyta és újabb 5 napra kifüggesztette

Itt tartunk most, elméletileg innen már csak a vételár kifizetése és a földhivatali bejegyzés lesz hátra, úgyhogy talán május végére a nevünkre is kerül a terület. Szerencsére közben is el tudtuk kezdeni művelni, sőt, az eladóktól ehhez elég sok segítséget is kaptunk, úgyhogy ez nem lett elvesztegetett idő.

Idén tervezzük felújítani a pincét (penészteleníteni, újracsinálni a villanyszerelést, kicserélni az ászokfákat), kimeszelni a feldolgozót, átválogatni a hordókat (a dohosakat és egyéb selejteket kertibútorrá alakítani), venni néhány acéltartályt. Szeretnénk készíteni a boron kívül szőlőpálinkát és pasztörizált szőlőlevet is. Idővel pedig a biankát és szlankát olaszrizlingre és rajnaira cseréljük, a vegyes rész végéből pedig gyümölcsfáknak csípünk le helyet.