Szőlőt művelünk – 2. rész: Metszés, fagy

Az első művelet amihez hozzáfogtunk az új birtokunkon a metszés volt, erre a március közepe remek időpontnak tűnt. Az elején kijött Zsuzsi néni is (az előző tulajdonos), megmutatta hogy ők hogyan csinálják, tanítgatott kicsit. Csináltuk is lelkesen jópár órát. Rövidcsapra metszünk, a bátortalan kezdet után a csapok számát is erősen visszavéve, mi nem akarunk akkora mennyiséget termelni, inkább a minőségre helyeznénk a hangsúlyt.

Úgy terveztük, hogy két-három nap alatt elkészülünk a metszéssel, de viszonylag hamar kiderült, hogy ez ennél jóval nagyobb munka. A lugasokat nem számítva kb öt nap alatt lett kész, egy részét hétvégén más részét hétköznap, szabikat kivéve csináltuk meg. Mivel időnk hol van hol nincs ezért mire ezt az öt napot összehoztuk már csaknem április vége lett, de azért egy sort leszámítva a kihajtás előtt elkészültünk. Jövőre könnyebb lesz, mivel jelentősen visszametszettük a növényeket, kevesebb hajtással kell majd dolgoznunk.

Az április végi fagy a mi szőlőnket sem kerülte el (ahogy a környéken egyiket sem), a hajtások kb harmada-fele fagyott el. A maradék egész csinos formát mutatott ekkor már:

A fagy után metszettük meg az utolsó sort, remélhetőleg nem késtünk el még vele nagyon. A lugasokra egészen májusig nem maradt idő, ráadásul eléggé macerásnak is bizonyultak, mert mint kiderült már tavaly sem voltak metszve, így aztán össze vissza burjánzottak mindenfele. Nagyjából azért sikerült rendbetenni őket, jövőre velük is könnyebb dolgunk lesz. A vesszőt még ki kell hordani, talicskával az is jó sport lesz, előre láthatóan kell vagy száz fordulót tenni majd. Szerencsére az utána következő feldolgozását egy jólelkű és rutinos szomszéd megoldja 🙂

Szépen hajt minden, a birtok kiheverte a fagyot, és már kis fürtjeink is vannak:

Persze rendesen felverte a birtokot a gaz is, úgyhogy ezek után a következő lépés pedig egy benzines fűkasza beszerzése és egy alapos kaszálás lesz.