Szőlőt művelünk – 4.rész: hajtásválogatás, permetezés

Június elejéig nem permeteztük a szőlőt egyáltalán, ezt több szomszéd bátor dolognak tartotta, de szerettünk volna lehetőséget arra hogy eltegyünk egy jó csomó szőlőlevelet. A permetezett szőlőlevél pedig már nem ehető. Szerencsére nem jött semmilyen betegség eddig az időpontig.

Így aztán június első hétvégéjén az egész rokonsággal kimentünk a szőlőbe, hajtást válogatni és leveleket szüretelni. A hajtásválogatásnál arra figyeltünk, hogy szellős legyen a fürtzóna és a fürtszámot is próbáltuk kicsit már csökkenteni mert amúgy nagyon beindultak a bőtermő fajták. Egy kellemesen eltöltött délelőtt alatt nyolcan-kilencen végigértünk az összes soron.

Ez volt az első alkalom, hogy a gyerekek is jöttek velünk, nagyon élvezték az egészet. Futkároztak, Mirko egy ollóval vagdosott leveleket, tetszett nekik a hely és a hangulat. Találtunk egy pici madárfészket is az egyik tőkén. A végén ebédeltünk egy kis szalonnát kenyérrel meg olivás rudacskákkal, aztán otthon Lica megcsinálta a szőlőlevelet. Egy adagot meg is főzött rögtön, meg kell mondjam ez lett a legfinomabb eddig életemben 🙂

Ezután jöhetett végre a permetezés, persze az időjárás és a szabadidőm nem úgy akarta hogy azonnal, de végül tegnap reggel sikerült megcsinálni az első kört (eddigre már egész komoly fürtök is kialakultak némelyik tőkén). Akkumulátoros háti permetezőt vettünk, 16 literest, meglepően nagy teljesítményűnek bizonyult, sok méterre elfújja a permetet. Dithane-t használtam, ez egy kontakt gombaölő amit peronoszpóra ellen elég jónak mondanak. Lisztharmat ellen nem véd (de egyébként szinte minden más gombaféle ellen igen), úgyhogy a következő körnél még valamit hozzá kell keverni. Az egész terület permetezése ezzel a géppel nettó két óra, aminek a legnagyobb része egyébként a permetlé keverésével telik, szóval ez nem sok idő szerencsére. Befújtam a lugasokat is. Legközelebb 7-10 nap múlva kell, úgy számolom, hogy június-július folyamán még vagy háromszor kell permetezni (lehet hogy négyszer is ha sok a csapadék). Augusztus első felében nyaralunk, de augusztusban már amúgy se permeteznék, hogy a korai fajták szüretére már biztosan lebomoljon aminek le kell.