A blogról

Ez az egész Lica főzős blogjából nőtte ki magát, elkezdtem írogatni bele én is, eleinte szintén csak recepteket, de aztán jöttek a boros posztok is. Egy ponton zavaró lett a sok boros téma a receptblogon, így kettészedtük, a receptek maradtak csak az eredeti helyen. Itt két kategória van, “Bor” és “Egymondatos” – az egymondatosok csak gyors értékelések borokról, pontszámmal.

A pontozási rendszerünk 20 pontos, mert a 10 kevésnek tűnt a különbségek kifejezésére. Nagyjából a Művelt Alkoholista rendszerére hajaz, bár előbb találtuk ki 🙂 – a többi boros blogon használt tízpontosra meg felezéssel fordítható nagyjából. Ezeket a fokozatokat alkalmazzuk:

  • 1-4 pont között rossz, hibás, gyenge minőségű borok vannak, amiket nem iszunk meg, hanem inkább kiöntünk. Mondjuk ilyenekről ritkán lesz szó.
  • 5 pont a határa az ihatónak, fehérben ez a “szódával elmegy” kategória, vörösből azért inkább hagyjuk
  • 6-10 pontot kapnak a “megivós” borok: nem kiemelkedően jók, de egy jó beszélgetéshez vagy vacsorához megfelelnek. Nincs nagy hibájuk, csak esetleg nem elég karakteresek vagy harmonikusak. A kategória alján pl a Teleki vörösborok vagy a jobban sikerült Varga ipari fehérek vannak, a tetejére jó példa lehet a Nyakas Irsai, vagy a Tesco-s Carignan.
  • 11-13 az, amit finom bornak mondunk, ezekre már többnyire emlékezni szoktunk, akár fel is ismerjük őket, vannak érdekes jellegzetességeik vagy csak szépen egyben vannak.
  • 14-16: “ünneplős” – kiemelkedő, emlékezetes borok, amik már élmény számba mennek.
  • 17-19 a különleges, nagy borok kategóriája
  • 20 pontot pedig akkor kap egy bor, ha tökéletes, megismételhetetlen élmény, ami persze nyilván szubjektív tényezőkön múlik. Eddig egyszer osztottuk ki.